Lästa noveller i utmaningen, del 2

acc06-sam_8845

Här kommer korta recensioner på fem noveller jag läst i Utmaningen:Läs en novell.

Nattsidan av Joyce Carol Oates: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här novellen. Missförstå mig inte, jag tycker om den, men hur ska jag sammanfatta den. I författarbeskrivningen på bokens insida står att ”nattsidan utgör ett exempel på Oates gotiska sida” och ja det stämmer. Boken handlar om en man, dr Williams, som har som uppgift att undersöka om olika medium och liknande bluffar eller inte. Och ja, resten får ni läsa själva.

Herr Kadar av Håkan Nesser: Om ett par som reser till ön Mafia utanför Tanzanias kust och där träffar på herr Kadar och hans fru. En trevlig liten novell som gav en lite att klura på.

Fästmön av Anton Tjechov: Om den unga kvinnan Nadja, förlovad men som ändå känner att något skaver. Jag tyckte mycket om den här novellen. Den är skriven för ganska länge sedan, början av 1900-talet, men känns ändå modern på något sätt. Teman som att göra sig fri, inte välja den väg som förväntas är lika aktuella idag.

Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe: Handlar om exakt det titeln antyder. Och det här är verkligen inte” my cup of tea”. Jag tycker skräck är så tråkigt, har väl för dålig fantasi eller nåt för det blir så platt för mig att läsa, jag sitter bara och tänker att det här var ju overkligt och blir inte ett dugg indragen i historian och dess stämningen.

Ett vattentätt alibi av Agatha Christie: Här får vi träffa Tuppence och Tommy, paret som driver en detektivbyrå. De får i uppgift att lyckas knäcka ett falskt alibi och vi får följa med på deras försök. Novellen innehåller varken några döda lik eller något brott, det gillar jag. Kul att läsa något på deckartemat som mest bara är klurigt (räknas det ens då, ja tycker jag), men det griper aldrig riktigt tag det här och det blir en trevlig lässtund som snabbt glöms bort. Vilket kan vara gott nog ibland.

Här finns ännu ett inlägg med recensioner av noveller, och här finns mer info om utmaningen.

Annonser

2 reaktioner på ”Lästa noveller i utmaningen, del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s