Den lysande världen av Siri Hustvedt

DSC_0021

Boken handlar om Harriet Burden, en konstnär som känner att hon aldrig fått det erkännande hon är värd. Hon lever i New York och är änka efter sin make Felix Lord som under sin livstid har varit en betydande och framgångsrik konstsäljare. Burden får idén att ställa ut konst under tre manliga pseudonymer för att visa på att konst tas emot olika beroende på vem som är skaparen. Planen är sedan att avslöja sig och därmed få revansch på den konstvärld som inte uppskattat henne. Men planen löper inte som planerat.

Harriet har under sin livstid skrivit otaliga anteckningsböcker och vi får nu hennes historia via en redaktör som har intervjuat människor runt Harriet Burden och dessutom läst igenom hennes anteckningsböcker.

Det är ett så snyggt grepp av Hustvedt att lägga upp boken som om den vore en biografi. Texten hoppar mellan utdrag ur anteckningsböckerna och intervjuer med bland annat Burdens barn, gamla vänner och de män hon använde som pseudonymer för sin konst. Historien drivs framåt på ett spännande sätt. Bitvis blir boken lite seg, och det kryllar av fotnoter i de delar som ska föreställa utdrag ur anteckningsböcker, men de bitarna kan man lätt bara skumma igenom. Och eftersom jag tycker mycket om boken som helhet, så det får passera. Jag kan tänka mig att det annars är lite älska eller hata med Den lysande världen, jag tycker i alla fall mycket om den.

Förutom de uppenbara frågor kring sexism och rasism som boken tar upp så funderade jag även mycket över vad som hörs och kommer fram i vår ständigt brusande värld, en fråga som känns väldigt aktuell i dessa tider.

Här finns en intervju med Siri Hustvedt angående boken och här har jag tidigare skrivit om hennes böcker.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus

Annonser

En reaktion på ”Den lysande världen av Siri Hustvedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s