Marie-Louise Ekmans två liv

Uppskattar du en riktigt bra biografi? Som är bra skriven och handlar om en intressant person? Då är detta något för dig!

DSC_0081.JPG
Marie-Louise Ekmans två liv av Klas Gustafson

Det här är en bok som jag troligtvis inte hade plockat upp självmant, men efter att ha läst en bra recension hos (jag tror det var) Bokhora så blev jag nyfiken. Jag hade ingen större koll på Marie-Louise Ekman. Jag visste att hon var gift med Gösta Ekman och jag hade läst någon intervju med henne i samband med hennes tid som chef på Dramaten. Men aldrig sett något av hennes konstverk eller någon film eller teater som hon skrivit.

Vilken tur att jag läste den där recensionen, för jag gillar verkligen den här biografin! Först och främst är Klas Gustafson duktig på att skriva ned historien om andras liv. Här tecknar han en bild av bokens huvudperson på ett jättebra sätt. Han verkar själv fäst vid Marie-Louise Ekman, han verkar tycka om den konst hon skapat, men det blir aldrig insmickrande.

Boken är uppdelad i teman, snarare är sträng kronologi. Visst börjar det med kapitel om mamma och pappa och slutar med döden, men varje aspekt av hennes liv avhandlas var för sig. Det gör att man som läsare kan välja de delar man själv är nyfiken på ur Marie-Louise liv, t.ex. hur hon ser på makt, vad hon målat, skrivit, hur hon jobbat med film osv. Själv läste jag från pärm till pärm och det är nog att föredra.

Vilken härlig människa hon verkar vara, så klok och självständig. Vad mycket roligt hon har fått vara med om! Jag känner att jag blir lite av ett fan till Marie-Louise genom att läsa boken, hon verkar så cool. Och dessutom ger hon mig inspiration, jag blir själv sugen på att testa nytt inom mitt gebit, att inte fastna utan drivas lite mer av lust till det jag gör.

Boken blir för mig också lärorik som tidskildrare, då Marie-Louise har varit verksam under så lång tid och även inom så många olika fält. Och dessutom också varit aktiv i samhället och tagit del i samhällets pågående debatt. Tillhör man Marie-Louise generation så innebär boken säkert en nostalgitripp.

Jag är verkligen svag för bra biografier. Och för att få till en riktigt bra biografi så krävs dels en huvudperson som på något sätt har varit med om något intressant, men framförallt att den som håller i pennan har förmåga att göra det intressant. Den här boken har både och!

Annonser

2 reaktioner på ”Marie-Louise Ekmans två liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s