Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

Hausfrau
Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

Vilken bok! Den lämnade mig med en väldig massa känslor och framförallt väckte den mycket känslor under lyssnandets gång. De första tre timmarna var ganska sega och jag funderade på att ge upp, men så var det något som plötsligt fick mig fast och det är jag glad för. (Om ni fortsätter läsa nu så vill jag varna lite för spoilers, inte för att jag skriver vad som händer men för att det kanske ändå går att förstå en del. Fick nämligen själv lite spoilers på boken genom att läsa något på en blogg som absolut inte var en spoiler men som ändå direkt fick mig att tänka, aha det här kommer att hända.)

Boken handlar om Anna, en hemmafru i Schweiz. Hon kommer ursprungligen från USA men har flyttat med sin man till hans hemland. Hon har tre barn, ett hus, inte så många vänner och ett hål i själen. Det här är en så himla mörk berättelse, dels på grund av stämningen i boken men också på grund av saker som händer. Och att lyssna ger mig ångest, och det inte bara för att min absolut största rädsla sker ungefär två tredjedelar in i boken, utan allt är så hopplöst och jag kan förstå känslan. Anna lever på något sätt så isolerat och hennes försök till självmedicinering trasslar bara in henne i ännu mer ensamhet känns det som.

Trots att boken ger mig ångest så tycker jag att den är bra, men så tycker jag också att det är intressant med människor som är hemmafruar och inte aktivt har valt det. Vad gör det med en att hela tiden ofrivilligt ta hand om hem och barn och det dessutom i ett land där man inte har vänner och familj? För många år sedan var jag au-pair och då träffade jag många kvinnor som levde lite som Anna och jag tänkte en del på att vissa (absolut inte alla) inte verkade så nöjda med sina liv.

Jag önskar nästan att jag läst boken i min bokklubb så jag hade haft någon att diskutera den med. Kommentera gärna om ni läst Hausfrau, vore kul att höra lite reflektioner!

 

Annonser

2 reaktioner på ”Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

  1. Roligt att den var så bra. Den låter verkligen spännande! Jag tycker om också att de gett ett så färgglatt omslag till en så mörk bok. Det skapar en intressant konstrast och känsla av att allt inte är som det ser ut på ytan… Bra att du fortsatte lyssna fast boken var seg först. Jag tycker ofta att många av de böcker som jag verkligen älskat har börjat segt 😛 Ska kolla upp denna! tack för tips! 🙂

    Gilla

    • Ja det är alltid intressant med omslag. Har funderat lite på varför de valt just detta till denna bok, men som du säger är det säkert för att skapa kontrasten. Annas liv i boken ser också ljusare ut på utsidan än vad det faktiskt är.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s